NLFR
Verhuur - flottieltje zeilen - meezeilen

Veelgestelde vragen over uw jacht

Wie is de beste verhuurder (in Griekenland, in Kroatië, in Italië, enz.)?

De kwaliteit van een verhuurder of verhuurvloot hangt af van veel factoren.

1. Hoe worden de jachten onderhouden?

2. Hoe eerlijk gaat de verhuurder om met uw waarborg?

3. Hoe vlot komt men u helpen ingeval van pech of averij?

4. Hoe wordt u ter plaatse op de basis onthaald?

5. Heeft de verhuurder zijn basemanager goed onder controle?

Het is de taak van Altaïr om het antwoord op deze vragen te weten. Meer dan 35 jaar charterervaring, regelmatig contact met alle verhuurders, bezoek aan internationale en professionele charterbeurzen vormen de basis van onze kennis. En niet te vergeten dat wijzelf ook zeilers zijn, een zeilschool runnen én een eigen vloot uitbaten aan de Belgische kust. Wij zijn GEEN verhuurbedrijf met een laptop op de keukentafel. Wij zijn GEEN internet verhuurbedrijf dat alleen uit is op omzet, met kantoor in Marakech en waarbij de mederwerkers elkaar om de 4 maanden afwisselen.

Het antwoord op de vraag. Er bestaat niet zo iets als de beste verhuurder. Er bestaan wel gradaties in goede, betere en te mijden verhuurders.

Of een verhuurder goed is bepaalt u op een andere wijze dan wij. U huurt bij verhuurder X éénmaal een jacht en u bent zeer tevreden. Die verhuurder is dan top en u gaat mondelinge reclame maken voor die verhuurder. Wij oordelen de kwaliteit over meerdere huurcontracten bij dezelfde verhuurder, verspreid over jaren. Het is best mogelijk dat over de verhuurder waar u zo tevreden over was, wij meerdere klachten vernemen. Er zijn de laatste 30 jaar helaas zulke gevallen bekend. Zo gauw wij vernemen dat de kwaliteit achteruitgaat komt die verhuurder bij ons op de zwarte lijst en wij zullen u dan ook in een offerte van hem geen jachten aanbieden.

Omgekeerd kan ook. U kunt een minder goede ervaring hebben bij een bepaalde verhuurder, terwijl wij bij hem een tevredenheid hebben van 90%.

U mag ons altijd vragen naar onze mening over en ervaring met een bepaalde verhuurder. Het is onze taak als bemiddelaar duidelijke en eerlijke informatie te geven.

Hoe weet ik dat de verhuurder betrouwbaar is?

Het antwoord is gelijkaardig aan het bovenstaande. Wij onderzoeken ook de solvabiliteit van een verhuurbedrijf. Door onze eigen ervaring én door audits van internationale bedrijven die de solvabiliteit onderzoeken.

Indien u toch alle risico's wenst uit te sluiten kunt u zich hiervoor verzekeren.

Is mijn jacht volledig uitgerust?

Uiteraard hangt dit af van uw eisen en verwachtingen. Alle jachten hebben een navigatie-uitrusting, keukenmateriaal, veiligheidsuitrusting. Wilt u in detail weten wat de uitrusting is, dan dient u dit specifiek voor één bepaald jacht op te vragen. We trachten bij het geven van een offerte, zoveel mogelijk informatie over de uitrusting bij te voegen. Heeft u specifieke wensen? Meld het ons.

Kies ik een rolgrootzeil of een gelat grootzeil?

Een gelat grootzeil geeft betere zeilprestaties. Indien u het leuk vindt om wat sneller te zeilen (dan die ander voor u), dan kiest u voor een gelat grootzeil. Sommigen vinden de bediening van een rolgrootzeil gemakkelijker. Ja, maar zo veel complexer is het nu ook weer niet om een gelat grootzeil omhoog te hijsen. U kunt in een weekendje bij onze zeilschool uw zeilkennis wat opfrissen én u heeft meer plezier aan uw zeilvakantie. Trouwens als u een jacht huurt kunt u één persoon van de crewlist gratis aan een weekend zeilopleiding laten deelnemen. Vraag onze voorwaarden.

Welke merken of types zijn snelle jachten?

De typische chartermerken zijn (alfabetisch):
 - Bavaria (meestal tragere cruisers),
 - Bénéteau (Oceanis reeks: cruiser, sneller dan Bavaria - First reeks: wedstrijdallures),
 - Elan (heeft zowel cruisers als sportievere jachten),
 - Dufour (snellere cruisers),
 - Jeanneau (Sun Odyssey reeks: snellere cruisers).

Hier en daar vindt u X-Yachts (zeer snelle cruisers), Salona (zeer snelle cruisers).

Welke kenmerken moet ik overwegen om een bepaald zeiljacht te kiezen?

 - de leeftijd,
 - het merk,
 - de zeilvoering (rol- of gelat grootzeil),
 - de indeling van de slaapcabines,
 - het aantal douchecellen en WC's,
 - al of niet een boegschroef,
 - kaartplotter in de kuip of niet,
 - zwemplatform,
 - plaats van de overloop.

Tot welke leeftijd zijn zeiljachten nog betrouwbaar en degelijk?

Dit hangt af van het onderhoud.

Een zeiljacht huren waar gegarandeerd niets fout loopt of stuk gaat is zeer zeldzaam. Zelfs nieuwe jachten zijn niet vrij van ongemakken of zaken die stuk gaan. Wij spreken over "de kans op mankementen".

Hoofdregel: Nieuwere jachten hebben minder kans op mankementen dan oudere.

Oudere jachten kosten ook minder. Omdat de kans op mankementen groter is. Het voordeel van de prijs heeft u al gehad.

Er bestaan bedrijven met oudere jachten die in een zelfde goede staat verkeren als nieuwe. Maar dan zult u zien dat die NIET goedkoper zijn.

Ingeval van twijfel: contacteer ons.

Kies ik voor een catamaran of voor een monohull?

Catamarans zijn hot. Het aantal catamarans dat in de Middellandse zee te huur wordt aangeboden stijgt zienderogen.

De kwaliteit (stevigheid, interieur, zeileigenschappen) is de laatste jaren sterk toegenomen. Ze bieden een gigantische ruimte en comfort, zowel binnen als aan dek. Terwijl de normale houding van een zeiljacht schuin is, ligt een catamaran horizontaal.

Liefhebbers van een écht zeiljacht zijn hier niet van te overtuigen, liefhebbers van comfort wel. Een monohull gaat schuin liggen, klieft door de golven en vaart scherper aan de wind.

Aan u de keuze. Vergeet niet dat een 38 voet catamaran evenveel kost als een 50 voet monohull.