NLFR
Verhuur - flottieltje zeilen - meezeilen

Veelgestelde vragen Reisvoorbereiding

Wat moet ik kunnen om een zeiljacht te huren?

Zeilervaring. Maar hoeveel? Dat hangt van het vaargebied af én ook van de grootte van het jacht. In principe is er niet zoveel verschil in moeilijkheid tussen het zeilen met een jacht van 10 meter of één van 13 meter. Pas als het over de 46 voet gaat (14 meter) wordt het als lastiger. Het probleem zit hem vooral in de havenmanoeuvres. Daarom geeft Altaïr Zeilschool ook heel het jaar door weekends havenmanoeuvres.
Verder moet u de nodige kennis hebben over navigatie en tochtplanning. In de Middellandse zee zijn er geen getijden, dus wordt de navigatie een stuk eenvoudiger.
Let ook op de zeilgebieden. In sommige kan het écht hard waaien (de Cycladen) en is een grondige kennis van de zeiltechnieken een vereiste. In rustiger zeilgebieden, zoals rond de Ionische eilanden, kunt u met een eerder beperkte zeilkennis op stap gaan.

Moet ik een vaarbrevet bezitten om een zeiljacht te mogen huren?

Ja, dit is wettelijk voorgeschreven in de meeste landen. Er zijn uitzonderingen (België, Frankrijk, Nederland ...). Maar dit zal ook weldra tot het verleden behoren. In alle landen worden de Belgische brevetten Algemeen Stuurbrevet en Yachtman geaccepteerd. Vergeet ook niet het verplichte marifoonbrevet te behalen, bij voorkeur SRC (short range certificate)!

Welk vaarbrevet is voor mij van toepassing?

Wettelijk gesproken wordt het Belgische Algemeen Stuurbrevet overal aanvaard. Hoewel dat dit brevet, wanneer u het behaald heeft volgens de oude wetgeving, geen enkel bewijs levert dat u zeilervaring heeft. Veel verhuurbedrijven weten dat. Daarom dat ze ook nog vragen wat uw maritiem cv is.
Volgens de nieuwe wetgeving (die pas vanaf 2021 volledig in voege gaat) zal er een Algemeen Stuurbrevet Zeil bestaan, dat u bekomt na het slagen in twee praktijktesten. Dàn pas zal het reële waarde krijgen. Het brevet Yachtman is een betere keuze. Ook hier gaat er in de toekomst een praktijktest voor bestaan én een versie Yachtman Zeil.

Hoe ga ik tewerk om een zeilvakantie te kiezen?

Wat verwacht u van een zeilvakantie? Relaxen? Genieten van een rustig zeilgebied met mooie baaien, zwemmen en snorkelen? Cultuur opsnuiven? Kleine haventjes verkennen, een lekker restaurantje doen? Of juist er keihard tegenaan gaan. Lange afstanden, harde wind en sportief zeilen? Bij elk land hebben wij een uitvoerige beschrijving van al dit moois neergeschreven. Lees dit vooraleer u een boot kiest.
Vervolgens gaat u op zoek naar een geschikt jacht. U kunt dit zelf zoeken met behulp van de zoekfunctie of u kunt het ons vragen. Hier ook kunt u een onderscheid maken tussen sportieve zeiljachten en comfortabele toerjachten. U kunt ons altijd raadplegen om tot een goede keuze te komen.

Wanneer is de beste tijd van het jaar om een zeilvakantie te doen?

Tijdens de vakantiemaanden juli-augustus is het overal druk in de Middellandse zee bestemmingen. Als u gebonden bent aan de schoolvakanties, dan heeft deze vraag verder geen zin. Kunt u toch vrij kiezen, dan hebben de maanden mei-juni-september de voorkeur. De temperatuur is aangenaam en er is geen overdreven drukte. Voor andere bestemming overzee en Scandinavië gelden afwijkende periodes. U vindt ook dit gedetailleerd beschreven in de landeninformatie.

Moet ik lang op voorhand een zeiljacht reserveren?

Dit hangt af van het zeilgebied, van de periode én van de eisen die u aan het jacht stelt.
Momenteel zijn Kroatië en Griekenland de twee koplopers. Hoewel er veel geinvesteerd werd in nieuwe jachten, is het toch mogelijk dat u bepaalde periodes "uitverkocht" zijn. Zo was er een tweetal jaar geleden 3 weken voor zaterdag 16 september geen enkel jacht meer te vinde langs heel de Kroatische kust. Dit is ook een voorbeeld van het feit dat september in de Middellandse zee geen laagseizoen is. Als u dan ook nog eisen stel aan uw jacht, dan raden we zeker aan om tijdig een jacht te huren. Vanaf oktober zijn alle vloten en schepen bekend. Tussen oktober en februari heeft u de beste keuze. Later zult u zien dat er meestal nog alleen oudere jachten overblijven. Voor de Caraïben is alles 6 maanden opgeschoven. 

Heb ik een professionele schipper nodig?

Ja, indien u niet over de nodige zeilervaring beschikt. U kunt een professionele schipper inhuren voor de duur van de hele reis of voor slechts een gedeelte ervan. De prijs hangt af van het verhuurbedrijf, maar van de lengte van het jacht of het aantal deelnemers aan boord. Hoewel niet alle schippers ook instructeur zijn, kunt u toch van hen wat opleiding krijgen.

Met een professionele schipper, mag ik dan zelf nog aan het stuur staan?

Natuurlijk. Op verzoek mag u ook deelnemen aan alle handelingen aan boord: uw dagtocht voorbereiden, zeilen hijsen, zeilen trimmen, sturen, havenmanoeuvres enz..

Op welke dagen van de week kan de zeilvakantie aanvangen?

De meeste charters beginnen op zaterdag en duren een veelvoud van een week. Tijdens de drukke vakantieperioden wordt hier bijna nooit van afgeweken. In voor en naseizoen zijn er meer afwijkingen mogelijk. Wenst u toch een afwijkende huurperiode? Contacteer ons tijdig. In Kroatië bieden sommige verhuurbedrijven ook een combinatie met een woensdag aan. Hierdoor kunt u 10 dagen zeilen. Tijdens een verlofperiode van 2 weken, kunt u dan met de auto rustig naar de vakantiebestemming en onderweg aan land iets gaan bezoeken.

Betekent een huurperiode van een week ook zeven dagen zeilen?

Neen, het aantal zeildagen is meestal één dag minder dan de huurperiode. Een week bestaat dus uit zes zeildagen, twee weken bestaat uit dertien zeildagen. De verschillende verhuurbedrijven hanteren ook dikwijls andere inschepings- en ontschepingstijdstippen. Tussen terugkomst van een charter en het vertrek van een volgende heeft elk verhuurbedrijf tijd nodig voor onderhoud en herstellingen.

Zijn er nog extra's te voorzien?

Wij raden aan voor de booking goed na te denken over wat u graag allemaal als extra aan boord heeft. Dat gaat veel verder dan alleen de basisuitrusting. Vroeger waren wij al tevreden met een mast, zeilen en een motor. Een electrische ankerwinch en electrische koelkast was toen een niet triviale luxe. Nu gaat de standaarduitrusting veel verder. En elk jaar wordt dit uitgebreid. Tot zelfs zaken die niets met het zeilen te maken hebben. Wenst u ook nog WIFI, een SUP, een donut, vroeger inschepen dan normaal? Het kan allemaal. Maar om zeker te zijn dat het bij uw gekozen jacht ook kan en wat het al dan niet extra kost raden wij u aan ons te contacteren.

Zijn er verborgen kosten?

Altaïr zorgt ervoor dat u voor de  booking een overzicht heeft van alle kosten. Zodat er geen verrassingen zullen zijn. Alle jachten zijn verzekerd en bezitten een toestemming voor charter. Alleen onderweg dient u het verbruik van het jacht (diesel, water, gas, havengelden) te betalen. Sommige verhuurbedrijven, vooral in Frankrijk, vragen een forfait voor het gebruik van de motor. Wij raden U aan voor vertrek een annuleringsverzekering te nemen om uw betaalde voorschotten te beschermen. Denk er ook aan dat u de verplichte waarborgsom voor vertrek moet regelen.

Kan ik de waarborg afkopen?

Sommige verhuurbedrijven bieden de mogelijkheid de waarborgsom af te kopen. U betaalt een op voorhand bepaald bedrag en hoeft dan een verminderde (restborg) of geen waarborgsom meer te geven voor vertrek. In het geval van schade hoeft u dan niets meer te betalen.
In het geval de verhuurder niet de mogelijk geeft om de waarborgsom af te kopen, kunt u via een verzekeringsmaatschappij de borg verzekeren. U geeft dan wel ter plaatse aan de verhuurder de nodige waarborg. Ingeval van schade worden de kosten van de borgsom afgetrokken. De verzekeringsmaatschappij betaalt u de kosten terug. Klik hier voor meer info.

Wat moet ik meebrengen aan boord?

Alleen persoonlijke bezittingen. Alle jachten zijn volledig uitgerust. In het geval van twijfel, raadpleeg de inventarislijst van het schip dat u voor vertrek wordt toegestuurd. Let wel op voor het beddengoed en eventueel handdoeken. Dit verschilt van verhuurder tot verhuurder.

Hoe kan ik het best mijn tocht voorbereiden?

Koop hier voor vertrek een zeemansgids. Die is wel aan boord, maar dan is er geen tijd meer om uw reis rustig voor te bereiden. U kunt daar thuis al enkele aangename avondjes mee vullen. De edities van Imray zijn aan te bevelen. Als voorbeeld vindt u die van de Middellandse zee hier.
Zeekaarten vindt u aan boord en dienen om de reis uit te voeren. Het is niet echt nodig, noch zinvol om die thuis aan te schaffen.

Kan ik via Altaïr ook een vlucht boeken?

Wij raden aan om dit zelf te doen. Via de vele internet sites voor vluchten vindt u algauw de voordeligste vlucht. We kunnen u wel tips geven over de beste verbindingen.

Hoe kom ik van de luchthaven naar de jachthaven?

U kunt een taxi nemen bij de uitgang van de luchthaven.
Of vervoer (taxi of minibus) regelen via ons.