NLFR
Verhuur - flottieltje zeilen - meezeilen

Veelgestelde vragen top bestemmingen

Wat zijn de top 5 bestemmingen in de Middellandse zee, volgens het aantal boekingen?

1.  Kroatië

Sinds een aantal jaren de onbetwiste nummer één. Een aangenaam (warm, maar niet te heet) klimaat, een zeer lange kust met veel zeilgebieden, veel eilandjes, een mooie natuur, culturele sites, pittoreske haventjes en baaien, met de auto te bereiken, goedkope vluchten.

2.  Griekenland

Een nek aan nek race met Kroatië voor de eerste plaats. Meer bepaald, de Ionische eilanden en de Saronische golf. Het klimaat is hier heter dan in Kroatië. Een zeer lange kust met veel zeilgebieden, veel eilandjes, een mooie natuur, culturele bezienswaardigheden, pittoreske haventjes en baaien, goedkope vluchten.

3.  Italië

Hier hebben we eigenlijk drie landen: Italië, Sicilië, Sardinië. De laatste jaren steekt Sicilië hierbovenuit. Er zijn meer en meer nieuwe jachten aan voordelige prijzen. De etappes zijn hier wat langer. Er is een beperkt aanbod aan kleinere jachten.

4.  Balearen

Mallorca en Ibiza bieden een mooi alternatief. Tijdens een zeilvakantie van twee weken kan u het eiland rond. Een mooie natuur, culturele sites, pittoreske haventjes en baaien, goedkope vluchten.

5.  Turkije

Pas sinds 1983 kon u in Turkije een zeiljacht huren. Ikzelf maakte hier mijn eerste zeiltochten in 1984. Hoewel één van meest prachtige zeilgebieden, heeft Turkije altijd wel ergens pech. PKK, Tsjernobyl, de Koerden, aanslagen in toeristische centra, bootvluchtelingen naar Griekenland, Erdogan en de recente politieke situatie. Maar hier merkt u niets van in het meest prachtige zeilgebied van de Middellandse zee. Er is geen overdreven drukte én u kunt huren aan interessante prijzen.

Wat zijn de top 5 bestemmingen in de Middellandse zee, gerangschikt volgens de prachtige natuur en pittoreske haventjes?

1.  Turkije

Het is een vrij klein zeilgebied, goed voor misschien twee zeilvakanties van twee weken elk. Dan heeft u alles gezien. Maar het is oh zo mooi! Adembenemend mooi. Dit moet u minstens éénmaal in uw zeilcarrière meemaken.

2.  Kroatië

Kroatië doet niet onder voor Turkije, het zeilgebied is hier immens groot en er is voor elk wat wils. Alleen het whow effect is in Turkije groter.

3.  Griekenland

Griekenland heeft 5 zeilgbieden met elk een totaal verschillend karakter. De Ionische eilanden, de Saronische golf en de Cycladen zijn de meest typische gebieden.

4.  Balearen

De typische Cala's liggen verspreid rondom het ganse eiland en zijn uniek.

5.  Italië

De meest opvallende blikvanger is de beroemde Amalfi-kust. Sicilië en Sardinië hebben elk hun eigen typische aantrekking. De Eolische eilanden vormen een vulkanische eilandengroep, waarvan Strombli de bekendste is.

Wat zijn de top 5 bestemmingen in de Middellandse zee, maar nu gerangschikt volgens culturele bezienswaardigheden?

1.  Kroatië

Ja, en niet Griekenland. Alleen zijn de meeste niet zo bekend bij ons, omdat er vroeger in de lessen geschiedenis over deze streken weinig werd verteld.

2.  Griekenland

Hier stond de wieg van onze beschaving en van de democratie. Hierover werd wél in de lessen geschiedenis veel verteld. Vooral de Saronische golf blinkt hierin uit.

3.  Italië

De Romeinse sites in de streek rond Napels, de antieke overblijfselen die heel Sicilië bedekken (Sicilië was de graanschuur van het Romeinse Rijk), de prehistorische nederzettingen in Sardinië.

4.  Turkije

Ook hier prachtige Griekse, Romeinse, Lycische overblijfselen.

5.  Balearen

Geen toppers, maar wel een aantal interessante sites.

Welke zeilgebieden zijn geschikt voor rustig zeilen?

1.  Turkije

En vooral de Lycische kust, vanaf Marmaris naar het oosten. Beschut tegen de Meltemi.

2.  Griekenland

In volgorde: de Sporaden, de Ionische eilanden en de Saronische golf.

3.  Kroatië

Vooral als dicht bij de kust en tussen de eilanden blijft.

4.  Balearen

Vooral in de zomermaanden kan het hier vrij rustig zijn.

5.  Italië

De aftsanden zijn langer dan in andere landen.

In welke zeilgebieden kan het hard waaien?

De Cycladen en de Dodecanesos. Vooral in de maanden juli en augustus kan de Meltemi hier tot stormachtig oplopen. Niet geschikt voor kleinere jachten of rustige familietochtjes.

Zijn er behalve de 5 toppers dan geen andere zeilgebieden meer die de moeite waard zijn?

U zult nu denken dat er niets meer overblijft. Toch zijn er nog alternatieve juweeltjes te ontdekken.

1.  Elba

Toscane en Elba bieden een rustig zeilgebied.

2.  Montenegro

Een vrij nieuw zeilgebied, met groeiende mogelijkheden. Alleen de vluchten vormen nog een probleem. Als u geen rechtstreekse vlucht vindt naar Montenegro, kunt naar Dubrovnik vliegen en per minibus naar de marina.

3.  Malta

Klein maar fijn. Goed voor één week rond het eiland.

4.  Ibiza

Ook klein maar fijn. En ook hier kunt u in één week rond dit prachtig eilandje.

5.  Côte d'Azur

Druk, duur en mondain. Maar Saint Tropez, Port Grimaud, Bormes les Mimosas, les Iles Porquerolles en Saint Raphael blijven toch aantrekkelijk.

6.  Portugal

De kust langs de Algarve. Met als topper de rots van Gibraltar.