NLFRENDE


            
West Coast Sailing

Waarom is zeilen aan de Belgische kust zo leuk?

Waarom

Als u in Kroatië een jacht huurt, dan vliegt u naar Kroatië en u gaat zeilen in ... Kroatië.
Als u in Griekenland een jacht huurt, dan vliegt u naar Griekenland en u gaat zeilen in ... Griekenland.
Als u in Italië een jacht huurt, dan vliegt u naar Italië en u gaat zeilen in ... Italië.
En zo kunnen we nog even doorgaan.

Daarom

Als u voor langere periode een jacht huur aan de Belgische kust... dan rijdt u naar de Belgische kust én u gaat NIET zeilen aan de Belgische kust. Dit is wat onze kust voor velen zo uniek maakt. Kwestie van anders te zijn dan de rest van de wereld. Onze kust is de beste uitvalsbasis om de omringende zeer mooie en boeiende kusten te gaan verkennen.

zeilen langs de kust met spi

Ideetjes voor een (verlengd) weekend


De aan te bevelen vertrekhaven is Nieuwpoort of Zeebrugge.

- de havens van de Belgische kust,

- de havens aan de Franse kust (Duinkerke, Calais en Boulogne),

- de havens aan de Engelse kust (Dover en Ramsgate),

- de havens aan de Nederlandse kust (Breskens en Vlissingen).

zeilen langs de Engelse kust: kliffen

Engelse Zuidkust

De aan te bevelen vertrekhaven is Nieuwpoort.
Ideaal voor een tocht van 5 tot 7 dagen.

De eerste dag vaart u bv naar
Duinkerke, slingerend langs zandbanken doorheen de Zuydcoote Pas.

U steekt de Traffic Lane over naar Dover. Voor de liefhebbers van geschiedenis en militaire heldenfeiten... Dover Castle. Een bezoek waard.

Verder naar Ramsgate, met zijn Coronation street huizen. Met een eigen aparte charme. Vergeet niet in een echte Britse pub het zilte nat door te spoelen.

Tijdens een 7-daagse tocht gaat het verder noord naar Harwich, waar de River Orwell tot Ipswich voor de romantische noot zorgt. De aanloop van Harwich rond de vele zandbanken en het varen op de River Orwell houdt iedereen bezig. Garnalen in lookboter eten in de 'Butt and Oyster' in Pin Mill en een nachtwandeling door de bossen langs de rivier vergeet je nooit.
zeiltocht in Zeeland

Zeeland

De aan te bevelen vertrekhaven is Zeebrugge.
Via Vlissingen doorheen het kanaal van Walcheren naar het Veerse Meer
Na enkele uren opkruisen kan u echt wel overstag gaan. Zagen in het slootje. De tocht gaat richting Oosterschelde en dan Zierikzee of Bruinisse. U passeert de sluizencomplexen en gaat de Zeelandbrug onderdoor. U maakt de cirkel rond door buitenom langs de kust van Domburg en Westkapelle terug te varen naar Breskens en Zeebrugge.

zeiltocht naar Wight vuurtoren

Wight  -  The Solent

De aan te bevelen vertrekhaven is Nieuwpoort.
Ideaal voor een tocht van 7 tot 9 dagen.
Oversteek naar Dover. Voor de liefhebbers van militaire heldenfeiten: Dover Castle. Langs de kust verder naar Brighton
Wight is in zicht. The Solent is een natuurlijk kanaal tussen the Mainland en het eiland Wight. U overnacht in de typische haven van YarmouthOostelijk van Wight ligt het lieflijke Poole in een beschutte binnenzee.

De seven sisters

Een bezoekje aan de Needles, een puntige rotsformatie aan de ingang van de Solent. Zigzaggend op de Solent naar Cowes op Wight. Wandel langs de prestigieuse 'Headquarters of the Royal Yacht Squadron'.
De Solent over naar het vasteland. U meert af in de Haslar Marina in Portsmouth. Bezoek in het Historisch Maritiem Museum de originele Victory, vlaggenschip van Lord Nelson tijdens de slag bij Trafalgar. Portsmouth is de basis van het maritieme Engeland en de thuishaven van de Britse marine. Een lange etappe naar EastbourneEen oversteek naar Boulogne.

zeiltocht naar Londen

Thames  -  Londen

De aan te bevelen vertrekhaven is Nieuwpoort.
Ideaal voor een tocht van 7 tot 9 dagen. 
Mogelijk is een eerste halte in Ramsgate. De volgende dag moet u ervoor zorgen op het juiste ogenblik in de Thamesmonding te zijn om van het opgaand getij voor Sheerness te kunnen profiteren. 
In de monding liggen uitgestrekte zandbanken. Voor de Tower Bridge strijkt u de zeilen. Door de oudste sluis van Europa vaart u St. Katarine Haven binnen, waar de omgeving volledig gerestaureerd is in de Tudor stijl.

Tower Bridge bij nacht

's Avonds rendez-vous in de Dickens Pub. U kunt ca 24 uur in Londen blijven. Ruim de tijd voor een bezoek. De jachthaven is op nauwelijks 15 min. te voet van de Tower. Een bezoekje aan Covent Garden zorgt altijd wel voor de artistieke en komische noot.
Tijdens de terugtocht houdt u halt te Queenborough. Bij gunstige weersomstandigheden vaart u de Thamesmonding uit tussen de noordelijkste zandbanken en zet u koers naar Harwich en de River Orwell. U steekt het Kanaal over richting Oostende en Nieuwpoort.

zeiltocht Kanaaleilanden

Kanaaleilanden

Aan te bevelen vertrekhaven is Nieuwpoort.
Ideaal voor een tocht van minimaal 14 dagen.
Pittoreske haventjes, Bretoense zeemansliederen, fruits de mer. Ruige klippen, de vestingsstad Saint-Malo en de imposante Mont Saint-Michel. Niet vergeten: de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey en Sark voor een vleugje British style.
De noordkust van Bretagne wordt gekenmerkt door ruige kliffen en riviertjes, die diep het land indringen. Lézardrieux, Paimpol, Tréguier, Saint Brieuc, Ile de Bréhat met zijn roze granietrotsen en Roscoff schitteren door hun prachtige natuur. Wie langs de noordelijke kust vaart wordt verleid om over te steken naar Les Iles Chaussey en de kanaaleilanden Jersey, Guernsey en Sark.
zeiltocht Scilly eilanden Bishop Rock

Scilly's

Ideaal voor een tocht van minimaal 21 dagen.

Nieuwpoort - Wight: via de Solent naar Poole.

De tocht loopt langsheen de volledige zuidwestkust van Engeland. U kunt een paar dagen de Scilly eilanden bezoeken. Weymouth, Dartmouth, Plymouth en Lizard Point staan op het programma. Eindpunt is Falmouth.

Falmouth - Alderney, een oversteek van ca 80 mijl volle zee naar de Britse Kanaaleilanden. Hier overnachten we in de baai van Braye.

Via de beruchte "racers" - waar u stroomversnellingen krijgt tot 10 knopen - bereikt u St. Peters Port op Guernsey.

Via Jersey en Sark naar Cherbourg.
Cherbourg - Nieuwpoort: De laatste etappe loopt langs de pittoreske Normandische kustHonfleur, Fécamp, Dauville. Afhankelijk van stroom en wind passeert u Eastbourne en Dover.

zeiltocht Schotland

Schotland

Een zwerftocht langs de Oostkust van Schotland met als bestemming Edinburg. Via Ramsgate en Harwich gaat het richting noord: Lowestoft en Great Yarmouth. Voorbij The Wash zeilt u eventueel de river Humber op naar het pittoreske Hull. Een lange tocht noordwaarts leidt tot Newcastle, aan de river Tyne. In de baai Firth of Forth liggen een aantal aantrekkelijke plaatsen. Naast Edinburgh kan u tevens Kirkcaldy, Graingemouth en Leith bezoeken. Is het weer gunstig dan vaart u verder noordwaarts tot in Dundee aan de river Tay.

zeekaart Noordzee